Terveys ja hyvinvointi
Täältä löydät lisätietoa terveydestä ja hyvinvoinnista.
Antibioottiresistenssi Mikä on antibioottiresistenssi? Antibioottiresistenssin syyt Antibioottiresistenssin seuraukset Antibioottiresistenssin ehkäiseminen AMR ja matkailu Lue lisää antibioottiresistenssistä AMR-verkkokurssi hoitajille Suomi Areena 2018
Eroon tupakasta Tupakoinnin lopettaminen Miten lopettaa tupakointi? Tupakoinnin lopettamisen hyödyt Tupakoinnin haitat Testaa nikotiiniriippuvuutesi
Rokottautuminen Rokotukset Rokotukset aikuisiällä
Sairaudet ja hoito
Täältä löydät lisätietoa sairauksista ja hoidoista.
IBD-sairaudet Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti Haavainen paksusuolitulehdus Vinkkejä sairaudesta puhumiseen
Syöpä Tietoa syövästä ja eri syöpätautien hoidosta Elämää levinneen rintasyövän kanssa Living With – elämää syövän kanssa potilastukiohjelma
Reuma Yleistä reumasta Reuman oireet Reumadiagnoosi Reuman hoito
Harvinaissairaudet Yleistä harvinaissairauksista Akromegalia Amyloidoosi Hemofilia Lapsen kasvuhäiriöt
Eteisvärinä Tietoa eteisvärinästä
Ihosairaudet Atooppinen ihottuma Atooppisen ihottuman hoito Atopian diagnoosi Atooppisen ihon vaikutus elämään
Neurologiset sairaudet Migreeni Migreenin tunnistaminen Migreenin hoito Elämä migreenin kanssa Valmistaudu neurologin vastaanotolle
Potilastukipalvelumme Sidekick Health
Tupakoinnin lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta sinä pystyt siihen, kun vain tosissasi tahdot. Ensimmäisen askeleen ottaminen ja lopettamispäätöksen tekeminen on suuri saavutus. Kun päätät olevasi valmis lopettamaan tupakanpolton, kannattaa ottaa vastaan kaikki mahdollinen tuki, joka auttaa sinua pysymään päätöksessäsi. Lääkärin tarjoama tuki ja tieto eri lopettamismenetelmistä tupakoinnin lopettamiseen parantaa mahdollisuuksiasi onnistua tupakoinnin lopettamisessa pysyvästi.
Tupakasta irti pääseminen ei ole helppoa ja jokainen kokee matkan varrella sekä hyviä että huonoja hetkiä. Tavallisimmat syyt epäonnistumiseen ovat heikko motivaatio, uskon puute omaan onnistumiseen ja tupakanhimolle periksi antaminen – varsinkin stressitilanteissa. Kun valmistaudut näihin tilanteisiin jo etukäteen, sinun on helpompi pysyä lujana. Kokosimme vinkkejä, jotka auttavat sinua pysymään päätöksessäsi.
Suunnittele etukäteen, miten ja milloin haluat lopettaa tupakoinnin: se parantaa onnistumismahdollisuuksiasi. Voit myös keskustella lopettamissuunnitelmastasi terveydenhuollon ammattilaisen, ystäviesi ja perheesi kanssa. Näin pidät huolen siitä, että olet riittävän valmistautunut ja saat yritykseesi kaiken mahdollisen tuen.
Olipa lopettamispäätökseesi johtanut syy mikä tahansa, on tärkeää pitää se kirkkaana mielessä. Kirjoita syy muistiin, ota siitä valokuva tai havainnollista sitä jollakin muulla konkreettisella tavalla. Näin voit palauttaa sen mieleesi sellaisellakin hetkellä, kun tupakanhimo iskee. Pidä myös tupakoinnin lopettamisen hyödyt ja tupakoinnin haitat mielessä.
Tupakoinnista tulee nopeasti syvään juurtunut tapa – jos poltat askin päivässä, vedät savut noin 70 000 kertaa vuodessa. Tupakointi onkin monelle lähes automaattista ilman, että he edes kiinnittävät huomiota, milloin ja miksi tupakoivat. Kun pidät kirjaa siitä, kuinka usein ja millaisissa tilanteissa tupakoit, pystyt valmistautumaan näihin tilanteisiin etukäteen muuttamalla rutiinejasi tai välttämällä tiettyjä paikkoja tai tilanteita kokonaan. Testaa nikotiiniriippuvuutesi ja tunnista omat tupakointitapasi.
Tupakanhimo saattaa vaivata satunnaisesti vielä pitkään lopettamisen jälkeen. Himolle ei kuitenkaan tarvitse antaa periksi. Tavallisesti tupakanhimo kestää vain noin viisi minuuttia. Kun keskität huomiosi johonkin muuhun näiden viiden minuutin ajan, olet jo todennäköisesti päässyt pahimman yli. Kokeile vaikka soittaa ystävällesi, syödä pieni terveellinen välipala tai juoda lasillinen vettä, lähteä pienelle kävelylenkille tai yksinkertaisesti rauhoittua hengittämällä hitaasti sisään ja ulos kolme kertaa.
Jotta tosissasi pääset eroon tupakasta, hankkiudu eroon kaikista tupakointiin liittyvistä esineistä niin kotona, autossa kuin työpaikalla. Käy läpi kaikki taskut, kassit, käsilaukut ja muut jemmat, ja heitä pois kaikki tupakat, tuhkakupit, sytyttimet ja tulitikut. Älä jätä minnekään piiloon hätävarapakettia – se olisi varautumista epäonnistumiseen. Muista, että olet tehnyt päätöksesi ja aiot myös pysyä siinä.
Siivoa kotisi ja autosi huolella ja pese tupakan haju pois vaatteista, pyyhkeistä ja lakanoista. Nauti puhtaan raikkaasta tuoksusta!
Harkitsetko tupakoinnin lopettamista? Lataa opas, josta saat tietoa tupakoinnin lopettamisen hyödyistä ja tupakoinnin aiheuttamista haitoista.
Kirjaudu lääkepakkauksen VNR-koodilla potilassivuille.
Kirjaudu Pfizerin edustajalta saamallasi salasanalla hoitajaosioon.