Leikkaushoito

Syövän leikkaushoito on useimpien syöpätyyppien kohdalla ensisijainen hoitomuoto, jos kasvain on paikallinen. Syöpäleikkaus yksistään saattaa riittää muun muassa pienikokoisen rintasyöpä- tai eturauhassyöpäkasvaimen parantavaksi hoidoksi. 

 

Syöpäleikkauksessa poistetaan kasvain ja usein myös alueelliset imusolmukkeet. Näin saadaan tietoa kasvaimen leviämistaipumuksesta ja samalla vähennetään syövän uusiutumisen riskiä. Jos uusiutumisen riski on kohtalainen tai suuri, niin syöpäsairaudesta riippuen voidaan leikkaushoitoa tarvittaessa täydentää  säde- tai lääkehoidoilla tai molemmilla (syövän liitännäis- eli adjuvanttihoito).

Jos syöpä on jo levinnyt etäpesäkkeiseksi, voi alkuperäisen kasvaimen poisto olla turhaa. Leikkauksesta toipuminen vie aikaa ja se usein viivyttää  lääkehoidon aloittamista ja lääkehoidon viivästyminen voi olla myös vahingollista syövän hoidon kannalta.  Etäpesäkkeiden leikkaamisesta voi joissain tapauksissa olla hyötyä, vaikka se ei parantaisi syöpää. Joskus leikkaus voi toimia palliatiivisena eli oireita lievittävänä hoitona. Yksittäiset suolistosyövän maksa- tai keuhkoetäpesäkkeet voidaan toisinaan leikata myös parantavasti.