Syövän riskitekijät

Mikä aiheuttaa syöpää? Syövän riskiä lisäävät esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ylipaino, UV-säteily, perinnölliset riskitekijät ja monet muut tekijät. Syövän riskitekijöitä on monia ja suurimmassa osassa syöpätapauksista ei voida osoittaa yhtä yksittäistä syövän aiheuttanutta syytä.

Tupakka ja alkoholi

Tupakointi on tärkein yksittäinen syövän riskitekijä. Tupakansavussa on lukemattomia erilaisia syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Tupakointi on osallisena jopa 90 %:ssa keuhkosyövistä. Tupakointi altistaa keuhkosyövän lisäksi muun muassa pään ja kaulan alueen syöville ja virtsarakkosyövälle. Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua näihin syöpiin. Liiallisen alkoholinkäytön välttäminen pienentää riskiä sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin, ruokatorvisyöpään, maksasyöpään ja rintasyöpään.

Ravinto

Ravinnolla arvioidaan olevan erityisen suuri merkitys suolistosyövän riskiin verrattuna muihin syöpätauteihin. Runsaasti kuitua sisältävän ruokavalion on havaittu pienentävän suolistosyövän riskiä. Kuitua saadaan paljon esimerkiksi täysjyväviljatuotteista ja tarvittaessa kuitulisästä. Runsas punaisen lihan käyttö on yhdistetty lisääntyneeseen suolistosyövän riskiin. Vitamiinien saanti monipuolisesta ravinnosta saattaa olla hyödyllistä. Myös kasvispitoista ja vähärasvaista ravintoa usein suositellaan, mutta sen vaikutus suolistosyövän riskiin on toistaiseksi epäselvä. Elintarvikelisäaineista nitraatit ja nitriitit on yhdistetty suurentuneeseen mahasyövän riskiin.

Ylipaino saattaa altistaa muun muassa hormoniriippuvaisille syöville, kuten rintasyövälle, kohdun runko-osan syövälle ja eturauhassyövälle. Riittävä ja monipuolinen liikunta auttaa painonhallinnassa. Syövän ehkäisyn kulmakivi onkin normaalien, terveiden elintapojen suosiminen. Terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen syntyä.

Auringon ultraviolettisäteily

Auringon ultraviolettisäteilyn (UV-säteily) tiedetään suurentavan ihosyöpien riskiä. Ihon toistuva palaminen liiallisen auringonoton yhteydessä altistaa melanoomalle. Ihon tyvisolusyöpää eli basalioomaa tavataan puolestaan useammin henkilöillä, jotka ovat viettäneet auringossa pitkiä aikoja esimerkiksi ammattinsa vuoksi.

Työperäinen altistus

Työperäistä altistumista syöpää aiheuttaville aineille eli karsinogeeneille ja fysikaalisille tekijöille voidaan pyrkiä vähentämään työsuojelullisin toimenpitein. Esimerkiksi suojautuminen asbestilta ja säteilyltä on toteutettu Suomessa pääasiassa erittäin hyvin. Työympäristössä voi kuitenkin olla kemikaaleja tai fysikaalisia tekijöitä, joiden vaikutuksia tunnetaan toistaiseksi huonosti ja joilta suojautuminen on siksi vaikeaa.

Muita syövän riskitekijöitä

Tutkimuksissa on osoitettu, että muun muassa varhainen ensisynnyttäjyys, monilapsisuus, liikunta ja normaalipainon säilyttäminen voivat vähentää rintasyövän, kohdun runko-osan syövän ja munasarjasyövän riskiä. Ilmeisesti nämä tekijät vähentävät elämänaikaista altistusta naissukupuolihormonille, estrogeenille. Muun muassa kohdunkaulan syöpää ja osaa pään ja kaulan alueen syövistä voidaan ehkäistä välttämällä sukupuoliteitse tarttuvaa ihmisen papilloomavirusinfektiota (HPV) esimerkiksi HPV-rokotteen avulla.