Terveys ja hyvinvointi
Täältä löydät lisätietoa terveydestä ja hyvinvoinnista.
Antibioottiresistenssi Mikä on antibioottiresistenssi? Antibioottiresistenssin syyt Antibioottiresistenssin seuraukset Antibioottiresistenssin ehkäiseminen AMR ja matkailu Lue lisää antibioottiresistenssistä AMR-verkkokurssi hoitajille Suomi Areena 2018
Eroon tupakasta Tupakoinnin lopettaminen Miten lopettaa tupakointi? Tupakoinnin lopettamisen hyödyt Tupakoinnin haitat Testaa nikotiiniriippuvuutesi
Rokottautuminen Rokotukset Rokotukset aikuisiällä
Sairaudet ja hoito
Täältä löydät lisätietoa sairauksista ja hoidoista.
IBD-sairaudet Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti Haavainen paksusuolitulehdus Vinkkejä sairaudesta puhumiseen
Syöpä Tietoa syövästä ja eri syöpätautien hoidosta Elämää levinneen rintasyövän kanssa Living With – elämää syövän kanssa potilastukiohjelma
Reuma Yleistä reumasta Reuman oireet Reumadiagnoosi Reuman hoito
Harvinaissairaudet Yleistä harvinaissairauksista Akromegalia Amyloidoosi Hemofilia Lapsen kasvuhäiriöt
Eteisvärinä Tietoa eteisvärinästä
Ihosairaudet Atooppinen ihottuma Atooppisen ihottuman hoito Atopian diagnoosi Atooppisen ihon vaikutus elämään
Neurologiset sairaudet Migreeni Migreenin tunnistaminen Migreenin hoito Elämä migreenin kanssa Valmistaudu neurologin vastaanotolle
Potilastukipalvelumme Sidekick Health
Suomessa on arviolta 230 000 eteisvärinäpotilasta. Arvioidaan, että joka kolmas yli 55-vuotias tulee sairastumaan eteisvärinään.
Yhä useampi voisi kuitenkin välttää aivoinfarktin, jos eteisvärinä havaittaisiin ajoissa. Ensimmäiset merkit eteisvärinästä voi löytää helposti: mittaamalla oman pulssinsa säännöllisesti, tekemällä Kansan liikkeen.
Bristol Myers Squibb ja Pfizer -allianssin teettämän tutkimuksen* mukaan pulssinmittauksen hyödyistä ei tiedetä likimainkaan tarpeeksi hyvin: omaa pulssiaan mittaa päivittäin tai useamman kerran päivässä vain vähän yli seitsemän prosenttia yli 60-vuotiaista suomalaisista. Siksi Bristol Myers Squibb ja Pfizer -allianssin, Sydänliiton ja Aivoliiton yhteiskampanja Kansan liike jatkaa jo vuonna 2020 aloittamaansa työtä tilanteen muuttamiseksi: pyrkimällä juurruttamaan pulssinmittauksen uudeksi, jokapäiväiseksi tavaksi.
Eteisvärinä voi aiheuttaa sydämen sisälle hyytymiä, jotka liikkeelle lähtiessään voivat kulkeutua aivoihin ja aiheuttaa aivoinfarktin. Riskiä nostavat vähintään 65 vuoden ikä, aiempi aivohalvaus tai aivoverenkiertohäiriö, kohonnut verenpaine, diabetes, sydämen vajaatoiminta ja valtimosairaus.
Jos sydämensyke on epäsäännöllinen, on syytä olla yhteydessä lääkärin. Eteisvärinädiagnoosi tehdään lääkärin toimesta EKG:n eli sydänsähkökäyrän perusteella. Epäsäännöllisen pulssin taustalta voi löytyä eteisvärinä ja sen takia pulssin palpitaatio eli käsin tunnustelu tai pulssinmittauslaitteiden ja sovellusten käyttö voivat johtaa eteisvärinän löytymiseen.
*Bristol Myers Squibb ja Pfizer -allianssin teettämän tutkimuksen toteutti Bilendi 12.–16. toukokuuta 2021. Tiedonkeruu toteutettiin 1 000:lle yli 60-vuotiaalle suomalaiselle online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa. Otanta suoritettiin kansallisesti edustavana kyseisessä kohderyhmässä sukupuolen, iän ja alueen mukaan.
Ota rento ote ranteestasi ja tunnustele, mistä kohtaa pulssi tuntuu helpoiten.
Paina valittua kohtaa kevyesti kahdella sormella.
Laske pulssin säännöllisyys.
Laske sekuntikelloa apuna käyttäen seuraavaksi pulssin tiheys.
Jos havaitset epäsäännöllisen sykkeen, ota yhteys lääkäriin.
Tee säännöllisestä pulssin mittaamisesta tapa mittaamalla pulssia aamuin illoin.
Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Liitto toimii monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti ja tarjoaa mm. luotettavaa tietoa sydänsairauksista ja niiden hoidosta sekä terveellisistä elintavoista.
Aivoliitto on järjestö kaikille heille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH). Liitto auttaa ja tukee jäseniään elämään hyvää arkea.
Haluatko tietää enemmän eteisvärinästä? Takaisin tahtiin -verkkosivuilla löydät ajankohtaista tietoa sairaudesta ja sen hoidosta.
PP-ELI-FIN-0620-28102021
Pulssia mitataan vieläkin laiskemmin, kertoo Kansan liike.
Lähteet:
1. Eteisvärinä. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuran asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 21.12.2021). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi 2. Meretoja A. Aivohalvaus-kallis kansasairautemme. Duodecim 2012;128:139–46. 3. Ali DAN, Abdelhafiz DA. 2016. Clinical and Economic Implications of AF Related Stroke. J Atr Fibrillation 8(5): 8 3. Ali DAN, Abdelhafiz DA. 2016. Clinical and Economic Implications of AF Related Stroke. J AtrFibrillation 8(5): 8. 4. Jorgensen HS, Nakayama H, Reith J, et al. 1996. Acute stroke with atrial fibrillation. The Copenhagen Stroke Study. Stroke 27(10): 1765-9. 5. Marini C, De Santis F, Sacco S, et al. 2005. Contribution of atrial fibrillation to incidence and outcome of ischemic stroke: results from a population-based study. Stroke 36(6): 1115-9. 6. Friberg et al. Stroke.2014. 45(9):2599-2605 7. Hindricks et al. ESC AF Guidelines. EHJ (2020) 42: 373-498