Hiivatulehduksen itselääkintä ja -hoito

Voit hoitaa hiivatulehdusta apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen ja tunnistat oireet.

Jos hiivatulehduksen oireet ovat sinulle tuttuja, voit valita hoitokeinoksi itselääkinnän. Hiivalääkkeitä on saatavilla sekä suun kautta otettavina, että emätinpuikkoina ja -voiteina. Raskauden aikana itselääkintää ei suositella ilman yhteydenottoa lääkäriin tai neuvolaan. Jos kärsit hiivatulehduksen oireista ensimmäistä kertaa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle

Oireiden uusiutumisen ehkäisy

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa lääkehoidon onnistumiseen ja oireiden uusiutumisen ehkäisemiseen toimimalla seuraavasti:

  • Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Liikahygienia saattaa aiheuttaa oireita. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7.
  • Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.
  • Käytä ilmavia keinokuituisia, merseroidusta puuvillasta tai silkistä valmistettuja alusvaatteita.
  • Vältä paljon sokeria sisältävää ravintoa. Sen sijaan hiivalla kohotettuja leivonnaisia ei tarvitse välttää. Laktobasillipitoisen maustamattoman jogurtin päivittäisestä syömisestä saattaa olla hyötyä toistuvista hiivatulehduksista kärsiville.