Vaihdevuodet eli menopaussi

Vaihdevuodet, toiselta nimeltään tasannevuodet, on noin 10 vuoden ajanjakso, jonka keskivaiheella tapahtuu kuukautisten loppuminen eli menopaussi.

Vaihdevuosien aikana munasarjoista erittyvien naissukuhormonien, eli estrogeenin ja keltarauhashormonin (progesteronin), tuotanto vähenee ja lopulta lakkaa. Tämän seurauksena elimistössä tapahtuu monia muutoksia ja erilaisia vaihdevuosioireita voi ilmaantua.

Professori, synnytystautien ja naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo kertoo haastattelussaan vaihdevuosista, niiden oireista ja vaihdevuosien vaikutuksesta naisten elämään.

 

Vaihdevuosioireiden esiintyvyys vaihtelee voimakkaasti eri naisilla: toisilla naisilla on voimakkaita, elämänlaatua ja työkykyä suuresti rajoittavia oireita, kun taas toiset naiset eivät koe lainkaan oireita. On vaikeaa etukäteen ennustaa, minkälaisista oireista nainen tulee kärsimään. Vaihdevuosien esiintymisen normaali vaihteluväli on 45-55 vuotta.

Jos kuukautiset loppuvat ennen 40:n vuoden ikää, puhutaan ennenaikaisesta menopaussista: tällöin naisen veren naissukuhormonipitoisuudet ovat alhaiset pitkään, koska hänen munasarjansa eivät enää tuota kyseisiä hormoneja. Tämä saattaa olla terveydelle haitallista, minkä vuoksi hormonikorvaushoitoa voi saada erityiskorvattavana 50 ikävuoteen saakka.