Vaihdevuosioireet

Vaihdevuodet saattavat aiheuttaa erilaisia, hankaliakin vaivoja. Oireiden esiintyvyys vaihtelee voimakkaasti eri naisilla.

Vaihdevuosioireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista. Vaikeimmillaan ne ovat usein vuoden sisällä menopaussin alkamisesta. Siinä missä toisilla oireet kestävät pitkäänkin, ei kaikilla oireita tule lainkaan. 

Kuumat aallot ja hikoilu

Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot ja hikoilu, yhteiseltä nimeltään vasomotoriset oireet. Niitä voi esiintyä sekä päivällä että yöllä, ja ne ovat rasituksesta riippumattomia.  

Oire alkaa usein rintakehältä, josta se leviää erityisesti yläruumiin osiin. Samalla voi tulla tunne kasvojen punotuksesta. Toisaalta toiset saattavat tuntea sisäistä kylmyyttä, vaikka ympärillä oleva lämpötila olisi kuuma, kuten esimerkiksi saunassa.  

Kuumissa aalloissa ja hikoiluissa on mitä ilmeisimmin kyse lämmönsäätelykeskuksen epätasapainosta, jolloin sekä lämpimän että kylmän aistiminen korostuu. Tarkkaa syytä ei oireille tiedetä, mutta ilmeisesti naissukuhormoneilla - tai niiden puutteella - on vaikutusta hypotalamuksen eli aivolisäkkeen lämmönsäätelykeskuksessa vaikuttaviin hermovälittäjäaineisiin. 

Uniongelmat

Usein vaihdevuosista kärsivillä naisilla on myös uniongelmia, kuten nukahtamisvaikeuksia, yöllisiä heräämisiä, valvomista sekä liian aikaista aamuheräämistä, jonka jälkeen nukkuminen ei enää onnistu.  

Näistä yölliset heräämiset ovat tavallisimpia. Usein ne johtuvat yöllä esiintyvistä kuumista aalloista ja hikoilukohtauksista, jotka häiritsevät unta: ne joko herättävät kokonaan tai aiheuttavat unen keventymisen. 

Kun uni on laadultaan pirstoutunutta, se ei myöskään virkistä tehokkaasti. Se taas voi aiheuttaa aamu- ja/tai päiväväsymystä.  

Myös vaihdevuosiin liittyvät mielialaongelmat saattavat pahentaa uniongelmia. Naissukuhormonit vaikuttavat unta sääteleviin hermovälittäjäaineisiin (esimerkiksi asetyylikoliiniin, serotoniiniin, dopamiiniin) sekä unta sääteleviin hormoneihin (esimerkiksi kasvuhormoniin, prolaktiiniin ja melatoniiniin). Osa uniongelmista selittyykin näiden vaikutuksien kautta. Nukahtamisvaikeuksien ja aikaisten aamuherätysten taustalla voi osittain olla myös kuumat aallot.  

Ärtyneisyys, masentuneisuus ja muut mielialaoireet

Vaihdevuosien aikana mielialaoireet, masentuneisuus, ärtyvyys, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, aloitekyvyttömyys ja jopa burnout ovat erittäin yleisiä vaihdevuosien oireita.  

Psyykkisten vaihdevuosioireiden yhteys estrogeenin puutteeseen on epäselvä. Lisäksi oireet ovat usein vaikeammin tunnistettavissa, jolloin myös hoitoon hakeutuminen viivästyy.  

Limakalvojen kuivuus ja seksuaalisen halukkuuden väheneminen

Vaihdevuosien aikana myös limakalvot kuivuvat päästä varpaisiin. Ongelmallisimpana on synnytinelinten limakalvojen kuivuus, joka lisää virtsatie- ja emätintulehdusten riskiä. Nämä oireet saattavat vaikuttaa myös negatiivisesti myös seksielämään.    

Vaihdevuosi-ikäiset naiset valittavat usein seksuaalisen halukkuuden vähenemistä. Seksuaalinen halukkuus on kuitenkin monen tekijän summa, ja sen vähentymistä voi esiintyä jo ennen vaihdevuosia. 

Luiden haurastuminen ja osteoporoosi

Luiden haurastuminen, eli osteoporoosi, on tyypillistä vaihdevuosien jälkeen. Siihen on syynä toisaalta ikääntyminen, ja toisaalta vaihdevuosiin liittyvä estrogeenihormonin puute. Luukudokselle on tyypillistä sekä luun hajoaminen että luun uudismuodostus.  

Estrogeeni hidastaa luukudoksen hajoamista. Vaihdevuosien aikaan estrogeenin luuta suojaava vaikutus häviää ja luun hajoaminen kiihtyy, mikä puolestaan johtaa luun haurastumiseen.  

Nämä vaikutukset ovat riippuvaisia kuitenkin monista muistakin tekijöistä: nuorempana kerätystä luun kokonaismassasta, geneettisistä tekijöistä, perustaudeista ja niiden lääkityksistä sekä elämäntapatekijöistä. Kaikille naisille ei siis vaihdevuosien aikana tule merkittävää osteoporoosia tai siihen liittyviä luun murtumia.  

Riittävä liikunta, tupakoimattomuus sekä riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovatkin myös luun terveyden kannalta olennaisia. 

Aineenvaihdunnan hidastuminen ja painonnousu

Vaihdevuosiin voi liittyä muutoksia elämäntavoissa, esimerkiksi liikunnan määrässä, mikä lisää painonnousun mahdollisuutta. Lisäksi hormonaaliset muutokset vaikuttavat rasvan jakautumiseen elimistössä niin, että haitallista vatsaontelon sisäistä rasvaa kertyy enemmän. Näillä muutoksilla on vaikutusta myös monien perustautien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskin lisääntymiseen.  

Vaihdevuosi-ikäisen naisen on tärkeää huolehtia riittävästä liikunnasta. Liikunta auttaa myös painonhallinnassa.  

Muut vaihdevuosioireet

Myös erilaiset kiputilat, erityisesti lihas- ja nivelkivut yleistyvät vaihdevuosien aikana. Ne eivät tosin aina ole pelkästään vaihdevuosista riippuvia.