Aurinkolasit eivät ole vain trendikäs asuste –  lue, kuinka suojaat silmäsi oikein 

Aurinkolaseja saatetaan käyttää kruunaamaan asukokonaisuus tai keinona nähdä paremmin auringonsäteiden osuessa silmiin. Tiesitkö, että oikeanlaiset aurinkolasit kuitenkin todella suojaavat silmiäsi ultraviolettisäteiden aiheuttamilta vaurioilta?

Mitä UV-säteet tekevät silmille?

Silmien altistuminen liialliselle auringolle lisää riskiä erilaisiin silmävaivoihin:
•    Harmaakaihi — sumeus näkökentässä, joka saa asiat näyttämään sumuisilta, epätarkoilta ja vähemmän värikkäiltä. Esiintyvyys kasvaa iän myötä.
•    Syöpä — okulaarinen melanooma kehittyy soluihin silmässä tai sen ympärillä.
•    Siipikalvo eli pterygium ja  pinguecula — silmän kovakalvon (eli valkoisen osan) päällä sijaitseva vaaraton muutos, joka voi joissain tapauksissa vaikuttaa näköön.
•    Lumisokeus — väliaikainen auringon aiheuttama sokeus, joka voi syntyä, kun silmät altistuvat suurelle määrälle UV-säteilyä muutaman tunnin sisällä. Vaikka lumisokeus yleensä menee ohi itsellään ja harvoin aiheuttaa pysyviä vammoja, voi se aiheuttaa kuitenkin pahojakin kipuja.

Kaihin ja syövän kehittyminen vie usein vuosia, mutta UV-säteilylle altistuminen ilman oikeanlaista suojaa lisää riskiä joka kerta. 

Kuulutko erityiseen riskiryhmään?

Mitä vanhempi, vaaleampi ihoinen ja –silmäinen olet, sitä suuremman riskin UV-säteet aiheuttavat. Jos vietät paljon aikaa ulkona työn tai vapaa-ajan merkeissä – esimerkiksi surffaat, hiihdät, lumilautailet, kalastat tai olet maanviljelijä – on riski vielä korkeampi. Vaikkei elämääsi sisältyisi näitä riskitekijöitä, et silti ole varmassa suojassa. Kaikkien tulisi varjella silmiänsä auringolta.

Aurinko voi vaurioittaa silmiä mihin aikaan vuodesta tahansa. Auringonsäteiden heijastuminen hiekasta ja vedestä, kuin myös talvella auringon peilautuminen lumesta, voivat johtaa silmän vaurioitumiseen. Tämä voi tapahtua jopa ohuen pilvipeitteen läpi.


UV-säteiltä suojaavat aurinkolasit auttavat suojaamaan silmiä

Aurinkolasit ovat helppo tapa suojata silmiä auringolta – varmista, että niissä on riittävä UV-suoja.

Tässä joitain vinkkejä avuksi oikeanlaisten aurinkolasien valintaan:

•    Etsi aurinkolaseja, jotka lupaavat suojata UV-säteiltä 100-prosenttisesti. Jotkin aurinkolasit ovat merkitty “UV-imeytyminen 400 nm”. Tämä tarkoittaa samaa kuin 100-prosenttinen UV-suoja.
•    Vain sen takia, että lasit olisivat kalliit tai niissä olisi värilliset linssit, ne eivät silti välttämättä tarjoa 100-prosenttista suojaa.
•    Polarisoidut aurinkolasit vähentävät auringon häikäisevää efektiä, mutta se ei automaattisesti tarkoita UV-suojausta.
•    Suuret tai pään myötäisesti kaartuvat aurinkolasit tarjoavat paremman suojan auttaen estämään säteilyä myös sivuilta. Valitse aurinkolasit, jotka istuvat kasvoillesi kokonsa sekä muotonsa puolesta ja asettuvat lähelle silmiä.


Älä unohda hattua ja aurinkosuojaa!

Silmien suojaaminen auringolta on tärkeää, mutta on muitakin asioita, joita voit tehdä. Esimerkiksi minimissään noin 8 senttimetrin lieri tai lippa auttaa suojaamaan auringon haitallisilta säteiltä. Muista myös aurinkorasva, sillä aurinkolasit eivät riitä suojaamaan koko kasvojasi! Voit myös kysyä apua optikolta, joka voi auttaa sinua löytämään oikeanlaiset aurinkolasit ja huolehtia silmätarkastuksestasi.


Huolehdi erityisesti lasten silmien suojaamisesta

Lasten silmien suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää. Lapsen silmä ei pysty suodattamaan UV-säteitä samalla tavalla kuin aikuisen.  Auttaaksesi ehkäisemään silmävaurioita, opeta ja totuta lapsesi pitämään aurinkolaseja ulkona ollessaan. On myös tärkeää pitää päähinettä sekä käyttää aurinkosuojaa.