Tietoa eteisvärinästä

Eteisvärinä eli flimmeri on tavallisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy 60 ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista noin 10 % sairastaa eteisvärinää joko kohtauksittain tai pysyvästi.

Eteisvärinää sairastavalla sydämen eteinen ei supistu säännöllisesti, vaan ”värisee”. Tämän seurauksena sydän ei pumppaa verta normaalisti. Hoitamattomana eteisvärinä altistaa aivohalvaukselle ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

Oireet

  • Sydämen syke on epäsäännöllinen ja yleensä nopea. Se voi aiheuttaa rinnassa tykytystuntemusta. Tykytystuntemuksen lisäksi oireina voi olla esimerkiksi väsymys, huimaus, rintakipu ja suorituskyvyn heikkeneminen. Joillakin eteisvärinä on täysin oireeton.
  • Oireettomankin eteisvärinän voi havaita seuraamalla pulssia säännöllisesti. Varsinkin ikääntyvien ihmisten kannattaa tarkkailla sykettä vähintään kerran kuukaudessa, esimerkiksi ranteesta tunnustelemalla tai kotiverenpainemittarilla.
  • Jos pulssia tunnustelemalla tai kotiverenpainemittarin avulla havaitsee epäsäännöllisen pulssin, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

 

Tämän osion sisällön tarjoaa: 

Bristol Myers Squibb Pfizer -allianssilogo.


 

Eteisvärinä
Tietoa eteisvärinästä

Haluatko lisätietoa aiheesta?