Akuutti kipu

Akuutti kipu on normaali, odotettavissa oleva elimistön reaktio mekaaniselle, kemialliselle tai lämmön aiheuttamalle ärsykkeelle. Akuutti kipu liittyy useimmiten haavaan, murtumaan, leikkaukseen tai tulehdukseen. 

Akuuttiin kipuun mahdollisesti liittyvä kudosvaurio johtaa usein kudoksen tulehdusreaktioon, joka oireilee kivun lisäksi kuumotuksena, turvotuksena ja punoituksena. Akuutin kivun hoitoon käytettävistä lääkkeistä tulehduskipulääkkeet rauhoittavat kivun lisäksi myös tulehdusreaktion oireita. 

Perinteisesti akuuttiin kipuun on liitetty oireen äkillinen alkaminen ja lyhyt kesto. Useimmiten akuutti kipu on kestoltaan alle kuukauden, mutta joissakin tapauksissa kudosvaurion paraneminen saattaa kestää jopa yli puoli vuotta. Akuutti kipu saattaa hoitamattomana johtaa kivun kroonistumiseen, joten akuutin kivun tehokas hoito tulisi aloittaa ajoissa. 

Akuutin kivun hoidossa pääpaino on kivun syyn löytymisessä ja sen poistamisessa. Kun kivun syy on selvillä tai poistettu, varsinainen akuutin kivun lääkitys on suurimmaksi osaksi kipuoireen rauhoittamista. Akuutti kipu on usein täysin hoidettavissa, joko lääketieteellisin keinoin tai se paranee itsestään. Hoidon tavoitteena on kivunlievitys, sivuvaikutusten minimointi ja hyvinvoinnin kohentaminen. Akuutin kivun hoidossa yhdistetään usein lääkehoito, kuten kipulääkkeet, sekä lääkkeetön hoito, kuten kylmähoito ja lepo. Akuutti kipu lievenee tavallisesti vaurion paranemisen myötä.

Jos akuutti kipu on voimakasta, äkillistä ja siihen liittyy paljon muita oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Myös, jos kivun syy ei ole selkeästi tiedossa, on syytä hakeutua pikaisesti lääkäriin.