Antibioottiresistenssi kartalla ja käytännössä

Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan. Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä, mutta maiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi EU:ssa pahin tilanne on Italiassa ja Kreikassa. Intian kävijöistä jopa neljä viidestä kantaa suolistossaan resistenttejä bakteereita matkan jälkeen. Oheisesta kartasta näet eri maiden antibioottiresistenssitilanteen.

Tutustu karttaan tästä

(Kartta ei toimi Internet Explorer -selaimessa)

Antibioottiresistenssi on vakava asia

Kyse on vakavasta asiasta, sillä resistenteistä infektioista johtuu maailmassa vuosittain noin 700 000 kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa. 39 prosenttia tautitaakasta johtuu bakteereista, jotka olivat vastustuskykyisiä myös esimerkiksi karbapeneemeille. Jos nekään eivät tepsi infektioon, muita vaihtoehtoja  ei välttämättä ole enää käytettävissä. 

Parhaat keinot antibioottiresistenssin torjumiseksi

Parasta, mitä kansalainen voi tehdä antibioottiresistenssin torjumiseksi, on käyttää maalaisjärkeä sekä ennaltaehkäistä infektioita muun muassa rokottautumalla. Matkalla on tärkeää huolehtia hygieniasta, pestä ahkerasti käsiä ja katsoa tarkkaan, mitä suuhun laittaa. Eksoottisemmissa kohteissa  esimerkiksi vesijohtovesi, kuumentamattomat vihannekset ja pitkään seisoneet ruuat kannattaa kiertää kaukaa.

Oheisesta infograafista näet, miten voit torjua antibioottiresistenssiä matkalla. 

antibioottiresistenssin torjuminen matkalla

Tutustu karttaan tästä

(Kartta ei toimi Internet Explorer -selaimessa)

Kartan maakohtaiset tiedot perustuvat alla listattuihin lähteisiin. Mikäli jokin maa puuttuu maalistasta, ei kyseisen maan antibioottiresistenssitilanteesta ole tietoa ollut saatavilla.

  • https://atlas-surveillance.com, Date accessed December 8, 2020.
  • European Centre for Disease Prevention and Control. Antimicrobial resistance in the EU/EEA (EARS-Net) 
  • Annual Epidemiological Report 2019 Country Summaries. Stockholm: ECDC; 2020. Stockholm, November 2020.
  • The Center for Disease Dynamics Economics & Policy. ResistanceMap: Antibiotic resistance. 2020. https://resistancemap.cddep.org/AntibioticResistance.php. Date accessed: December 8, 2020.
  • Matkailijan terveysopas, Kustannus Oy Duodecim. Katariina Kainulainen, Hanna Nohynek, Eeva Pekkanen, Carita Savolainen-Kopra ja Heli Siikamäki. 9.11.2020