Antibioottiresistenssi kartalla ja käytännössä

Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan. Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä, mutta maiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi EU:ssa pahin tilanne on Italiassa ja Kreikassa. Intian kävijöistä jopa neljä viidestä kantaa suolistossaan resistenttejä bakteereita matkan jälkeen. Oheisesta kartasta näet eri maiden antibioottiresistenssitilanteen.

Tutustu karttaan tästä

Antibioottiresistenssi on vakava asia

Kyse on vakavasta asiasta, sillä resistenteistä infektioista johtuu maailmassa vuosittain noin 700 000 kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa. 39 prosenttia tautitaakasta johtuu bakteereista, jotka olivat vastustuskykyisiä myös esimerkiksi karbapeneemeille. Jos nekään eivät tepsi infektioon, muita vaihtoehtoja  ei välttämättä ole enää käytettävissä. 

Parhaat keinot antibioottiresistenssin torjumiseksi

Parasta, mitä kansalainen voi tehdä antibioottiresistenssin torjumiseksi on maalaisjärki sekä infektioiden ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää Huolehtia hygieniasta, pese ahkerasti käsiä ja katso tarkkaan, mitä suuhusi laitat. Esimerkiksi matkaillessa eksoottisemmissa kohteissa esimerkiksi vesijohtovesi, kuumentamattomat vihannekset ja pitkään  seisoneet ruuat kannattaa kiertää kaukaa.

Tutustu karttaan tästä

Kartan maakohtaiset tiedot perustuvat alla listattuihin lähteisiin. Mikäli jokin maa puuttuu maalistasta, ei kyseisen maan antibioottiresistenssitilanteesta ole tietoa ollut saatavilla.