Antibioottiresistenssi kartalla ja käytännössä

Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan. Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä, mutta maiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi EU:ssa pahin tilanne on Italiassa ja Kreikassa. Intian kävijöistä jopa neljä viidestä kantaa suolistossaan reisistenttejä bakteereita matkan jälkeen. Oheisesta kartasta näet eri matkakohteiden antibioottiresistenssitilanteen.

Tutustu karttaan tästä

Antibioottiresistenssi on vakava asia

Kyse on vakavasta asiasta, sillä resistenteistä infektioista johtuu maailmassa vuosittain noin 700 000 kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa. Erityisen huolestuttavaa on se, että 39 prosenttia tautitaakasta johtuu sellaisista bakteereista, jotka olivat vastustuskykyisiä myös karbapeneemeille ja kolistiinille. Jos nekään eivät tepsi infektioon, muita antibiootteja ei ole enää käytettävissä.

Suolistoonsa voi saada moniresistenttejä eli useille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita eritoten turistiripulin kylkiäisenä, johon sairastuu tropiikkiin suuntautuilla, parin viikon mittaisilla reissuilla peräti 40 prosenttia matkaajista. Ja vaikka antibiootteja olisi helposti tarjolla lähikioskilla, niitä ei saa mennä omin päin syömään. Jos taudin vakavuus sitä vaatii, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Parhaat keinot antibioottiresistenssin torjumiseksi

Paras keino antibioottiresistenssin torjumiseksi reissussa on maalaisjärki sekä infektioiden ennaltaehkäisy. Huolehdi hygieniasta, pese ahkerasti käsiä ja katso tarkkaan, mitä suuhusi laitat. Eksoottisemmissa kohteissa esimerkiksi vesijohtovesi, kuumentamattomat vihannekset ja pitkään seisoneet ruuat kannattaa kiertää kaukaa. Ja järkeä kannattaa käyttää, sillä maailmalla yksi kasvavista ongelmista on useille antibiooteille vastustuskykyinen tippuri.

Tutustu karttaan tästä