Miten lopettaa tupakointi?

Tupakoinnin lopettamiseen on useita eri vaihtoehtoja. Sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä tupakasta eroon, kun löydät itsellesi parhaiten sopivan lopettamismenetelmän. 

 

Tupakoinnilla on merkittäviä haittavaikutuksia terveyteesi. Miten sitten lopettaa tupakointi? Lääkärin puoleen kääntyminen on fiksu ratkaisu, kun haluat päästä tupakasta eroon. Terveydenhuollon ammattilaiselta saat luotettavaa tietoa eri lopettamismenetelmistä, ja voitte yhdessä valita vaihtoehdon, joka sopii sinulle parhaiten. Nämä ovat eri lopettamismenetelmiä, joita harkita, kun mietit miten lopettaa tupakointi.

Nikotiinikorvaushoitovalmisteet

Nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavilla erilaisia, kuten nikotiinipurukumi, nikotiinitabletit ja nikotiinilaastarit, joista kaikkien toimintaperiaate on, että ne vapauttavat elimistöön nikotiinia. Nikotiinin määrää vähennetään asteittain ajan kuluessa ja näin pyritään hallitsemaan tupakanhimoa ja vierotusoireita. Tahdonvoimaakin toki tarvitaan, jotta pysyt vahvana. 

Nikotiinia sisältäviä valmisteita saa ilman reseptiä apteekista ja kaupoista.

Lääkärin määräämät nikotiinittomat lääkkeet

Lääkärin määräämät nikotiinittomat lääkevalmisteet toimivat siten, että ne auttavat pitämään tupakanhimon kurissa tai vähentävät vierotusoireita. Ne voivat myös vähentää tupakoinnista saatavaa nautintoa, mikä auttaa lopettamaan tupakoinnin. Nikotiinittomassa lääkehoidossa tarvitaan myös tahdonvoimaa, jotta pystyt välttämään retkahduksen.

Nikotiinittomaan lääkehoitoon tarvitaan aina lääkärin resepti ja se sopii hoitomuotona yli 18-vuotiaille. Lääkkeiden käyttö aloitetaan 1-2 viikkoa ennen suunniteltua lopettamispäivää ja niiden syömistä jatketaan lääkärin määräämän hoitojakson ajan. Hoito kestää yleensä 2-3 kuukautta. 

Käyttäytymisterapia

Kognitiivisen käyttäytymisterapian tavoitteena on auttaa sinua kontrolloimaan tupakointitottumuksiasi muuttamalla ajattelu- ja käyttäytymistapojasi. Terapia tutustuttaa menetelmiin, joiden avulla voit kasvattaa motivaatiotasi ja luottamustasi lopettamismahdollisuuksiisi. Terapiaa annetaan joko kahdenkeskisissä tai ryhmäistunnoissa ja se valmistaa sinua lopettamiseen ja siihen liittyviin haasteisiin. 

Tahdonvoima

Tupakoinnin lopettaminen vaatii aina tahdonvoimaa, mutta pelkän tahdonvoiman avulla lopettaminen voi olla haastavaa. Vain 3-5% tupakoitsijoista onnistuu pysymään savuttomana vielä vuoden kuluttua lopettamisyrityksestä ilman apukeinoja. Tahdonvoiman avulla tupakoinnin lopettaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, etenkin jos motivaatiosi on vahva ja pystyt tunnistamaan tupakanhimon laukaisevat tekijät ja vastustamaan niitä sitkeästi.