Miten läheinen voi auttaa?

Kun läheisesi ryhtyy lopettamaan tupakointia, tunteet ja pelot kannattaa puhua auki.

Tupakoinnin lopettamiseen liittyy monenlaisia tunteita, jotka vaikeuttavat lopettamista. Saatat huomata, että tupakasta eroon pyrkivä läheisesi on ison muutoksen äärellä. Luopumiseen voi  liittyä tyhjyyden ja yksinäisyyden tunteita. Oma selviytyminen, uusi tupakoimaton minä ja elämä ilman tupakkaa saattavat pelottaa lopettajaa. Tupakoimatonta arkea on opeteltava ja siihen liittyy usein myös turvattomuuden tunne: tietyissä tilanteissa ei enää voikaan turvautua tupakkaan.

Sinä perheenjäsenenä, seurustelukumppanina, puolisona tai  kaverina pystyt vahvistamaan lopettajan motivaatiota sekä tarjoamaan apua ja tukea. Tupakoinnin lopettaja kuuntelee tarkasti vinkkejäsi, joihin voi tukeutua vaikealla hetkellä. Läheisten tupakoimattomuus tai lopettamista harkitsevan ja läheisen yhteinen tupakoinnin lopettamisprojekti tukee voimakkaasti onnistumista. Myös kaikenlainen kannustus ja huomiointi auttavat.

 

Esimerkki  innostaa lopettajaa

Oma  esimerkkisi,  toiveesi, huolesi ja aito välittäminen kannustavat lopettamaan. Paasaaminen ja nalkuttaminen eivät auta. Ole kärsivällinen ja huomaa pienetkin edistymisen askeleet. Oma tupakoinnin lopettamispäätöksesi  voi innostaa myös läheistäsi lopettamaan.  

 

Lopettamisen tuen tulee olla positiivista

Tupakoinnista ja tupakoinnin lopettamisesta ei kannata tehdä liian suurta ongelmaa. Jokainen askel tiellä kohti tupakoinnin lopettamista on askel oikeaan suuntaan. Lopettamisen miettiminen, tupakoinninvähentäminen, lopettamisen yrittäminen – kaikki nämä ovat arvokkaita kokemuksia ja onnistumisia, ei pelkästään lopullinen tupakoinnin lopettaminen.
Tupakoinnin lopettaja ansaitsee arvostusta ja tunnustusta, innostavaa kannustusta, kiitoksia ja kehumista. Tupakoinnin lopettaminen on iloinen asia!