Maailma ei kaadu retkahta­miseen

Monet tupakoijat joutuvat yrittämään lopettamista useamman kerran ennen onnistumistaan.

Vaikka olisit vakaasti päättänyt lopettaa tupakan polton, oikeilla raiteilla pysyminen voi olla vaikeaa ja takaiskuja saattaa matkan varrella tulla. Älä kuitenkaan luovuta, vaikka repsahtaisitkin polttamaan tupakan. Yritä nähdä asiat oikeissa mittasuhteissa – repsahduksen ei tarvitse kaataa koko lopettamisyritystäsi, vaan siitä voi tulla osa lopettamisprosessia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että savuke silloin tällöin olisi ihan OK – polttamisen kokonaan lopettavilla tupakoitsijoilla on kaikkein suurin todennäköisyys onnistua aikeissaan ja pysyä savuttomana.

Muistuta itsellesi, miksi haluat lopettaa

Monesti ihmiset unohtavat muutamassa päivässä ne syyt, joiden takia he halusivat lopettaa. Saatat myös ajatella, ettei yhdestä tupakasta ole mitään haittaa. Yritä kuitenkin pysyä lujana ja palauttaa mieleesi juuri ne syyt, jotka saivat sinut tekemään lopettamispäätöksesi. Pyri myös varautumaan heikkoihin hetkiin tunnistamalla etukäteen ne tilanteet ja tekijät, jotka saavat sinut kaipaamaan tupakkaa ja suunnittelemalla etukäteen, kuinka selviydyt niistä voittajana.

Muista, ettet ole tapojesi orja – sinä pääset irti tupakasta, kun vain jaksat sinnitellä hetken.

Apua terveydenhuollosta

Jos retkahtaminen pelottaa, tai olet toistuvasti epäonnistunut lopettamisyrityksissäsi, käänny terveydenhuollon puoleen. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida tilanteesi parhaiten ja pystyy suosittelemaan sopivia hoitoja ja tukimuotoja.