Tupakoinnin haitat

Tupakointi voi vahingoittaa terveyttäsi merkittävästi. Joka toinen nykyisistä tupakoitsijoista kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin seurauksena, ellei lopeta. Passiivinen tupakointi puolestaan aiheuttaa terveyshaittoja läheisillesi ja erityisesti lapsille.

Tupakoinnin on todettu liittyvän yli 24 sairauteen ja sillä on negatiivisia vaikutuksia lähes kaikkiin kehomme elimiin. Keskimäärin tupakoitsijat menettävät 10 elinvuotta tupakan takia. Siihen mahtuu monia menetettyjä syntymäpäiviä, vuosipäiviä ja lomia. Ainoa keino pienentää sairastumisriskiä on lopettaa tupakointi. Mitä nopeammin pääset tupakasta eroon, sitä paremmat mahdollisuudet kehollasi on toipua ja sitä suuremmat edellytykset sinulla on voida paremmin ja elää pidempään. 

Tupakoinnin terveyshaitat

Tupakoinnin terveyshaitat ovat moninaiset. Tämänhetkisistä tupakoitsijoista jopa joka toinen kuolee tupakoinnin seurauksena, ellei lopeta. Nämä ovat esimerkkejä tupakoinnin aiheuttamista sairauksista. 

Syöpäriski

Tupakointi aiheuttaa yli 90 % kaikista keuhkosyöpäkuolemista ja kolmasosan kaikista muista syöpäkuolemista. Tupakka lisää riskiä sairastua myös moniin muihin syöpäsairauksiin, mukaan lukien suu- ja kurkkusyöpiin, maha- ja munuaissyöpiin, kohdunkaulansyöpään sekä leukemiaan. 

Hengityselinsairaudet

Jos poltat, sinulla on kasvanut riski saada hengitystieoireita, joita ovat esimerkiksi yskä, lisääntynyt limaneritys ja hengityksen vinkuminen. Tupakointi voi aiheuttaa myös keuhkoputkentulehduksen tai keuhkolaajentuman.

Sydän- ja verisuonitaudit

Tupakointi nopeuttaa verisuonten tukkeutumista, joka voi johtaa sepelvaltimotautiin, sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Alle 40-vuotiaalla tupakoijalla on viisinkertainen todennäköisyys saada sydänkohtaus tupakoimattomaan verrattuna.

Kakkostyypin diabetes

Tupakoinnin on todettu aiheuttavan myös kakkostyypin diabetesta. Tupakoijien sairastumisriski on jopa 30–40 % korkeampi kuin tupakoimattomilla.

Erektiohäiriöt

Pitkäaikainen tupakointi heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa erektiokykyyn.

Passiivisen tupakoinnin haitat

Tupakointi ei vahingoita vain sinua vaan myös läheisiäsi. Passiivinen tupakointi altistaa samoille riskeille kuin itse tupakointikin – ja vaikka yrittäisit olla kuinka varovainen, tupakan myrkkyjä kulkeutuu lähes väistämättä mukanasi läheisten hengitettäväksi. Etenkin lapsille passiivinen tupakointi on erityisen haitallista, sillä se lisää riskiä menehtyä kätkytkuolemaan, sairastua astmaan ja kärsiä allergioista sekä keuhkoinfektioista. Lisäksi yli 70 % lapsista pelkää, että heidän vanhempansa kuolee tupakoinnin seurauksena. 

Tupakoimalla siirrät tapasi myös helposti jälkipolville, sillä tupakoivien vanhempien lapset tupakoivat aikuisina kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Kun lopetat tupakan polton, suojelet läheisiäsi tupakoinnin haitoilta ja sinulle jää enemmän aikaa ja energiaa perheellesi.