Tupakoinnin lopettamisen hyödyt

Tupakoinnin lopettaminen parantaa elämänlaatua sekä välittömästi että pitkällä aikavälillä. Tupakoinnin lopettamisen hyötyihin kuuluvat parantuneen terveyden lisäksi myös nuorekkaampi ulkonäkö ja rahan säästö.

Elä pidempään ja paranna elämänlaatuasi 

Yksi tärkeimmistä tupakoinnin lopettamisen hyödyistä on, että voit sen avulla parantaa elämänlaatuasi ja terveyttäsi. Tiesitkö, että tupakoinnin lopettavat onnistuvat pienentämään keuhkosyöpäriskinsä jopa puoleen kymmenessä vuodessa? Jos lopetat tupakoinnin ennen kolmeakymmentä ikävuotta, terveytesi voi palautua lähes täysin tupakoimattoman tasolle. Lopettaminen toki kannattaa missä iässä vain – mitä aikaisemmin lopetat, sitä nopeammin kehosi pääsee toipumaan. 

Tupakointi vahingoittaa kehoasi lukuisin tavoin ja se aiheuttaa kolmasosan kaikista syöpäkuolemista. Karu totuus on, että tämänhetkisistä tupakoitsijoista jopa joka toinen kuolee tupakoinnin seurauksena, ellei lopeta. Ainoa keino pienentää tupakan aiheuttamia terveysvaaroja on lopettaa tupakointi. Mitä nopeammin pääset tupakasta eroon, sitä paremmat mahdollisuudet kehollasi on toipua ja sitä suuremmat edellytykset sinulla on voida paremmin ja elää pidempään. 

Ulkonäkö säilyy nuorekkaampana

Tupakointi tekee hallaa paitsi terveydellesi myös ulkonäöllesi – tupakoivilla nelikymppisillä on keskimäärin yhtä paljon ryppyjä kuin tupakoimattomilla kuusikymppisillä. Tupakka myös värjää hampaasi ja sormesi ja saa hengityksesi haisemaan. Lisäksi tupakoitsijat kärsivät keskivartalolihavuudesta ja heille kertyy selluliittia muita herkemmin. 

Tupakoinnin lopettaminen saa ihosi hehkumaan, hampaasi pysymään valkoisempina ja voit sanoa hyvästit pinttyneelle tupakanhajulle. 

Lastensaantimahdollisuudet paranevat

Jos toiveissasi on saada perheenlisäystä, tupakoinnin lopettaminen on yksi parhaista asioista, mitä voit asian eteen tehdä. Tupakointi nimittäin heikentää lapsensaantimahdollisuuksia monin tavoin: miehillä se aiheuttaa impotenssia ja saattaa heikentää siemennesteen laatua, ja naisilla puolestaan alentaa hedelmällisyyttä sekä lisää raskaudenaikaisten komplikaatioiden riskejä. 

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti myös tulevaan lapseen. Raskaudenaikainen tupakointi lisää muun muassa keskenmenon ja kuolleena syntymisen riskiä ja lapsen syntymäpaino saattaa jäädä alhaiseksi. Lapsella on myös suurempi vaara syntyä keskosena tai menehtyä kätkytkuolemaan sekä kärsiä erilaisista hengitykseen, ruokkimiseen ja terveyteen liittyvistä ongelmista. 

Jokainen polttamasi tupakka lisää lapsen vaaraa sairastua, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Lopettamalla tupakoinnin annat lapsesi elämälle terveen alun. 

Savuttomana pysyt virkeämpänä makuuhuoneessa

Tiesitkö, että tupakointi vaikuttaa haitallisesti myös seksielämääsi? Jo kaksi savuketta voi heikentää erektiota huomattavasti, ja pitkäaikainen tupakointi lisää miehillä merkittävästi impotenssin riskiä. Naisilla tupakointi puolestaan voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja emättimen kuivuutta sekä aikaistaa vaihdevuosia. 

Kun lopetat tupakan polton, vireystasosi nousee ja verenkiertosi kohenee. Samalla tuntoaistisi paranee ja voit nauttia seksistä entistä paremmin. 

Säästät tuhansia euroja, kun lopetat tupakoinnin

Oletko tullut ajatelleeksi, mitä kaikkea saisit niillä rahoilla, jotka nyt poltat savuna ilmaan? Jos poltat 20 savuketta päivässä, kulutat tupakkaan keskimäärin 270 € kuukaudessa ja 3285 € vuodessa. 20 vuodessa tupakoinnillesi tulee hintaa 65 700 €. (laskelma perustuu 20 savukkeen askiin, jonka hinta on 9 €) 

Tupakasta aiheutuu myös runsaasti epäsuoria kustannuksia, sillä esimerkiksi vakuutusmaksut voivat olla kalliimpia. Myös tupakoinnin aiheuttamat sairauspoissaolot näkyvät nopeasti kukkarossa, ja tupakkasairaudet synnyttävät huomattavia kustannuksia sekä sinulle itsellesi, että terveydenhuollolle. 

Kun irrottaudut tupakasta lopullisesti, sinulle jää enemmän rahaa käytettäväksi moniin muihin asioihin – voit lähteä vaikka pienelle lomamatkalle lopettamisen kunniaksi!