Antibioottiresistenssin seuraukset

Vuonna 2019 yli 1,2 miljoonaa kuolemaa johtui antibioottiresistenssistä. Kuolemien määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa (Lancet 2022).

Ennen niin tavallisia ja usein kuolemaan johtaneita sairauksia, kuten keuhkokuumetta ja tuberkuloosia, on antibioottien käyttöönoton jälkeen voitu hoitaa tehokkaasti. Pieni haava ei infektoituessaankaan enää uhkaa potilaan henkeä, ja rutiiniluontoisiin leikkaustoimenpiteisiin tai synnytyksiin liittyvät riskit ovat vähentyneet merkittävästi. 

Ikävä kyllä, antibioottiresistenssi uhkaa tätä lääketieteessä tapahtunutta kehitystä.

Uusia anbitiootteja kehitetään huomattavasti aiempaa vähemmän, samalla kun käytössä olevien antibioottien käyttö lisääntyy. Siksi antibioottiresistenssi on tällä hetkellä yksi suurimmista kansanterveyteen, elintarviketurvaan ja yleiseen kehitykseen kohdistuvista uhista maailmassa. 

Miten antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen vaikuttaa meidän kaikkien elämään? Haastattelussa lääkäri Marika Kandell 

 

Miten antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen vaikuttaa meidän kaikkien elämään? Haastattelussa Elina Ottela, Asiantuntija, Suomen perus- ja lähihoitajaliitto (SuPer) 

 

Miten antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit vaikuttavat terveydenhuollossa? Haastattelussa Elina Ottela, Asiantuntija, Suomen perus- ja lähihoitajaliitto (SuPer) 

 

Antibioottiresistenssi koskettaa kaikkia iästä ja maasta riippumatta. Jos ongelmaan ei löydetä ratkaisuja, seuraukset voivat olla vakavat. 

Antibioottiresistenssin seuraukset


Lue täältä, millaisilla toimenpiteillä antibioottiresistenssiä voidaan ehkäistä!