Hemofilian oireet 

Keskivaikean tai vaikean hemofilian oireet ilmaantuvat tyypillisesti jo imeväisikäisellä tai lapsuudessa – suunnilleen silloin, kun lapsi ryömii ja oppii kävelemään. Lievemmässä taudinkuvassa ensimmäiset oireet ilmaantuvat usein vasta hieman myöhemmin.

Hemofilian keskeisimpiä oireita ovat: 

  • sisäiset verenvuodot niveliin tai nivelten ympäristöön tai muihin kudoksiin kuten lihaksiin
  • pitkittynyt verenvuoto haavojen tai leikkaustoimenpiteiden yhteydessä
  • taipumus saada herkästi mustelmia.

On hyvä muistaa, että toistuvat verenvuodot nivelonteloon tai sen ympäristöön vaurioittavat niveltä. Niveleen voi syntyä pysyvä vaurio joko yhden vakavan nivelverenvuodon tai useiden samaan niveleen tulleiden verenvuotojen seurauksena.

Nivelverenvuotoja, joita esiintyy usein spontaanisti ilman minkäänlaista verenvuotoa aiheuttavaa kudosvauriota, tapahtuu erityisesti jalkaterän, polven ja kyynärpään nivelissä, todennäköisesti siksi, että ne kuormittuvat eniten. Nivelverenvuodot aiheuttavat turvotusta ja kipua ja rajoittavat nivelen liikkuvuutta. Ne aiheuttavat myös nivelkalvon tulehduksen, mikä toistuvien vuototilanteiden seurauksena vahingoittaa niveltä.

Lihaksissa esiintyvät verenvuodot ovat tavallisimpia alaraajojen suurissa lihaksissa. Ennen kuin verenvuototautia pystyttiin hoitamaan, sairaus johti niveliin ja lihaksiin kohdistuneiden vaurioiden takia invaliditeettiin jo varhaisella iällä. Nykyään tilanne on toinen.

Ihonalaiset verenvuodot, mustelmat, ovat pienten kolhujen jälkeen tavallisia, mutta vaarattomia. Muita tavallisia verenvuototilanteita esiintyy esimerkiksi suun limakalvolla, mutta vuotoa voi periaatteessa esiintyä missä tahansa. Vuoto voi syntyä myös pään ja kaulan alueella tai sisäelimissä, vaikka se onkin harvinaisempaa.