Reuman oireet

Reumassa tulehdusreaktio aiheuttaa erilaisia oireita, jotka vaihtelevat reumatyypistä riippuen. Yleisiä reuman oireita ovat erilaiset tulehdusreaktion aiheuttamat nivelkivut.

Monissa reumasairauksissa yleisiä oireita ovat tulehdusreaktion aiheuttama kipu tuki- ja liikuntaelimissä, jäykkyys, tulehdus, turvotus tai toiminnan heikentyminen. Reuman oireisiin kuuluvat myös nivelten kuumotus, punoitus ja turvotus ja ne voivat myös tuntua jäykiltä ja kipeiltä sekä liike- tai paineluaroilta.

Normaalisti tulehdus on elimistölle hyödyllinen puolustusreaktio, jossa elimistön immuunipuolustus aktivoituu tehdäkseen vaarattomaksi jonkin vihollisen, esimerkiksi mikrobin. Niin sanotut sytokiinit ovat viestiaineita, jotka kuljettavat viestejä immuunipuolustuksen eri solujen kesken.  Useimmissa reumasairauksissa sytokiinien tasapaino on häiriintynyt. Näin ollen immuunipuolustus on virheellisesti aktivoitunut ja tulehdusreaktio suuntautuu esteettä elimistön omaa kudosta vastaan.
 

Reuman oireet vaihtelevat reumatyypeittäin

Nivelreumassa ensimmäisenä oireilevat yleensä päkiät tai sormet, joissa saattaa tuntua lievää nivelkipua, arkuutta ja jäykkyyttä. Näkyvin oire on nivelten turvotus, joka todetaan aluksi yleisimmin sormissa ja ranteissa. Oireet esiintyvät usein molemmissa käsissä ja jaloissa yhtä aikaa.

Selkärankareumassa oireet tuntuvat tyypillisimmin ristiselän kipuna, joka voi säteillä myös takareisiin. Selkä saattaa aamulla tuntua kankealta, mutta ylös nouseminen ja voimistelu poistavat kivun. Noin puolet potilaista saavat myös raajanivelten tulehdusoireita, yleisimmin polviin, nilkkoihin sekä lonkkiin.

Lastenreumassa ensimmäinen oire on yleensä nivelten aamujäykkyys, joka saattaa tuntua pelkästään tulehtuneissa nivelissä tai koko kehossa. Joskus nivel turpoaa niin selvästi, että se on helppo huomata. Yleisoireisen lastenreuman alkuoireisiin kuuluvat myös kuumeilu ja hento ihottuma vartalolla.

Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten arkuus ja aamujäykkyys, vain toisella puolella kehoa esiintyvät muutaman nivelen niveltulehdukset, sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdus ja kynsimuutoksia.

Infektion jälkeinen niveltulehdus oireilee usein äkillisesti 1-2 viikkoa suolisto- tai virtsatietulehduksen jälkeen. Tulehdus oireilee vaihtelevasti lievästä parin nivelen tulehduksesta usean nivelen kovaan kipuun ja esiintyy yleensä aina jalkaterässä, polvissa ja nilkoissa. Puolessa tapauksista tulehdus esiintyy myös yläraajoissa.

Oireiden ilmetessä kannattaa hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin reumatutkimuksia varten.