Reumadiagnoosi

Reumadiagnoosin tekee reumalääkäri eli reumatologi sairaalan poliklinikalla tai yksityisvastaanotolla. Lääkäri tutkii reumaa erilaisin kokein ja tutkimuksin. Sinun kannattaa myös itse valmistautua lääkärikäyntiin, sillä antamalla selkeän kuvan oireistasi ja nykyisestä terveydentilastasi autat lääkäriä tekemään tarkemman diagnoosin.

Reumatutkimukset

Tarvittavat tutkimukset vaihtelevat reumatyypeittäin. Vastaanotolla reumatologi kyselee sinulta aiemmista sairauksistasi ja suvussasi esiintyvistä sairauksista sekä nykyisistä oireistasi. Perusteellisessa lääkärintarkastuksessa lääkäri voi esimerkiksi tutkia sormin tunnustelemalla kipeät ja tulehtuneet alueet ja vertaa kuvailemiasi oireita havaintoihinsa. Lääkäri saattaa käyttää apuna nivelten tutkimisessa myös kaikukuvausta (ultraääni). 

Lääkäri voi määrätä otettavaksi myös röntgenkuvat, joiden avulla voidaan todeta mahdolliset jo kehittyneet nivelvauriot. Magneettikuvaus on myös mahdollinen ja sitä käytetään apuna erityisesti selkärankareuman toteamisessa, sillä sen avulla voidaan todeta selkärankareumaan liittyvät varhaiset tulehdusmuutokset. 

Lisäksi reuman todentamiseksi voidaan tehdä verikoe, jolla tutkitaan, onko veressä niin sanottu reumatekijä. Myös nivelnestettä tutkitaan. Nämä kertovat immunologisesta häiriöstä elimistössä. Reumadiagnoosi ei kuitenkaan täysin riipu reumatekijästä. Kaikilla reumaa sairastavilla ei välttämättä ole veressä reumatekijää. 

Reumaan viittaavaa elimistön tulehdusreaktiota voidaan mitata verikokeiden, kuten lasko- ja CRP- arvojen avulla, mutta nämäkään eivät anna varmaa diagnoosia, sillä veren tulehdusarvot voivat olla reumasta huolimatta myös täysin normaalit. 

Reumadiagnoosin tekeminen mahdollisimman pian oireiden alkamisesta on tärkeää. Mitä nopeammin tehokas reuman hoito aloitetaan, sitä vähemmän ehtii syntyä pysyviä nivelvaurioita. 

Reumatologin käyntiin valmistautuminen

Antamalla selkeän kuvan oireistasi ja nykyisestä terveydentilastasi autat lääkäriä tekemään tarkemman diagnoosin. Muista myös, että lääkäriaika on sinun mahdollisuutesi kysyä mieltäsi painavia kysymyksiä reumasta. 

Reumatologin tapaamiseen sinun kannattaa valmistautua miettimällä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia oireita sinulla on? 
  • Milloin oireet alkoivat?
  • Esiintyykö kipua ja jäykkyyttä öisin tai aamuisin? 
  • Helpottaako liikunta oireita?
  • Mitä lääkkeitä käytät oireiden lievittämiseen?
  • Vaikuttavatko oireet sinuun henkisesti?

Jos haluat etsiä lisää tietoa reumataudeista, luotettava lähde on esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjasto.