Aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma


Selkärankareuma on pitkäaikainen niveltulehdus, joka aiheuttaa yleensä oireita selkärangassa, mutta usein myös raajoissa ja jänteiden kiinnittymiskohdissa.

Aksiaalinen spondylartriitti on selkärankareuman esiaste ja mahdollisesti lievempi tautimuoto. Sen aiheuttamat tulehdusmuutokset eivät näy röntgenkuvassa, kuten selkärankareumassa. Naisilla tauti on usein lievempi kuin miehillä. Selkärankareumaan sairastutaan yleensä 20–30-vuotiaana, erittäin harvoin yli 45-vuotiaana. 

Sairauden aiheuttajaa ei tunneta, mutta siihen liittyy voimakas perinnöllinen alttius. Melkein kaikilla sairastuneilla on kudostekijä HLA B27.

Oireet

Yleisin selkärankareuman ensioire on alaselän kipu etenkin aamulla, sekä aamujäykkyys. Kipu helpottaa ylös noustessa ja liikkuessa. Muita oireita ovat polvien ja nilkkojen niveltulehdukset, silmän värikalvon tulehdus eli iriitti sekä jänteen ja nivelsiteiden kiinnittymiskohdan tulehdukset. Hoitamattomana selkä jäykistyy, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että polvet suorina eteentaivutuksessa sormet jäävät kauas lattiasta. Ajan mittaan ryhti painuu etukumaraksi.

Hoito

Säännöllinen, itsenäinen liikunta on erittäin tärkeää selkärankareuman ja sen esiasteen hoidossa. Liikunnan tulee olla säännöllistä ja jatkuvaa, koska sairaus on pitkäaikainen. Oleellista on selän lihaskunnon ja liikkuvuuden ylläpito.

Lääkehoidon tavoitteena on kipujen lievittäminen ja selän jäykistymisen estäminen. Särkyä ja jäykkyyttä lievittäviä tulehduskipulääkkeitä käytetään tarvittaessa. Pitkäaikaishoidossa käytetään sulfasalatsiinia, ja alaraajojen niveltulehduksiin ja nivelsidekipuihin voidaan käyttää kortisonipistoksia. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää biologisia lääkkeitä, joita annostellaan pistoksina sekä tablettimuotoisia JAK -estäjiä.