Nivelpsoriaasi

Psoriaasia sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista. Psoriaasitaipumus periytyy, mutta sairauden syytä ei tunneta. Todennäköisesti psoriaasia sairastavilla on immunologisen puolustusmekanismin säätelyhäiriö monen reumasairauden tavoin.

Oireet

Nivelpsoriaasi kehittyy yleensä henkilölle, jolla on ollut ihopsoriaasi jo vuosien ajan. Toisaalta ihottuma saatetaan havaita vasta silloin, kun henkilö menee niveloireiden vuoksi lääkäriin. Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten arkuus ja aamujäykkyys, toisella kehonpuolella esiintyvät niveltulehdukset, sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdus sekä muutokset kynsissä.

Toteaminen

Nivelpsoriaasista on selkeimmin kyse silloin, kun potilaalla on psoriaasi ihossa sekä yhden tai useamman nivelen tulehdus. Ihottuman toteaminen ei aina ole helppoa, koska se voi olla hyvin lievä tai voi rajoittua pelkästään kynsiin. Tulehduksen merkkinä veren lasko ja CRP usein kohoavat, mutta nivelpsoriaasissa ne voivat olla normaalitkin. Erotuksena nivelreumasta edellytetään yleensä, että potilaan veressä ei ole reumatekijää eikä sitrulliinipeptidivasta-aineita.

Hoito

Nivelpsoriaasin hoito suunnitellaan tulehtuneiden nivelten lukumäärän ja oireiden vaikeuden mukaan. Lievää nivelpsoriaasia hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja tarvittaessa paikallisilla kortisoniruiskeilla. Tarvittaessa hoitoa täydennetään reumalääkkeellä, ensisijaisesti metotreksaatilla. Jos hoito ei tuo riittävästi tehoa sekä nivel- että iho-oireisiin, aloitetaan hoito biologisella lääkkeellä tai kohdennetulla reumalääkkeellä.

Ennuste

Nivelpsoriaasi on yleensä nivelreumaa lievempi tauti. Pitkän aikavälin ennuste on useimmilla melko hyvä. Jos tauti näyttää vaikealta ja aiheuttaa nivelmuutoksia, nykyisiä tehokkaita hoitokeinoja suositellaan käyttämään epäröimättä. Lääkehoidot toimivat parhaiten varhain aloitettuna. Hoitamaton nivelpsoriaasi voi johtaa nivelten tuhoutumiseen tai selkärangan jäykistymiseen.