Rokotukset aikuisiällä

Aikuisten rokotukset ovat tärkeä osa oman terveyden ylläpitoa. Rokotussuojasta huolehtiminen ja tehosterokotusten hankkiminen tarvittaessa ovat aikuisiällä omalla vastuullasi. Erityisen tärkeää rokotussuojasta huolehtiminen on silloin, jos itse tai joku lähipiirissäsi kuuluu riskiryhmään jonkun tietyn, rokotuksilla ehkäistävissä olevan taudin osalta.

Rokotuksien ajatellaan usein olevan vain lapsille tarkoitettuja ja että lapsena hankittu rokotussuoja säilyy läpi elämän. Näin ei kuitenkaan kaikkien rokotuksien kohdalla ole. Rokotukset ovat tärkeitä koko elinajan, ja rokotussuojan ylläpitämisestä tulee huolehtia myös aikuisiällä. Muistathan, että tästä sinulla on itselläsi vastuu.

Rokottautumalla voit itse vaikuttaa terveyteesi. Rokotteiden avulla et suojaa vain itseäsi, vaan myös perhettäsi ja muita läheisiäsi. Rokottautuminen on erityisen tärkeää, jos sinä itse tai joku lähipiirissäsi kuuluu jonkin rokottamisella estettävän taudin osalta suuremmassa riskissä olevaan ryhmään. Ennaltaehkäisy on paras tapa suojautua taudeilta, ja rokotuksista huolehtiminen on osa terveyttä ylläpitävää ennaltaehkäisevää sairaudenhoitoa.

Aikuisten rokotukset voidaan jakaa aikuisten rokotusohjelmaan kuuluviin rokotuksiin sekä muihin saatavilla oleviin rokotusohjelmaa täydentäviin rokotuksiin. Rokotusohjelma vastaa perussuojasta tautien ennaltaehkäisyssä. Tämän perussuojan lisäksi kannattaa ottaa selvää muista saatavilla olevista rokotuksista. Sinulle tärkeimmät rokotukset saat selville keskustelemalla terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa. Rokottautuminen on erityisen tärkeää ikääntyville tai jos jonkun sairauden takia kuulut riskiryhmään, joka altistaa tartuntataudeille tai niiden aiheuttamille komplikaatioille. 

Kuulutko sinä tai läheisesti riskiryhmään?

Riskiryhmään voi kuulua lääketieteellisestä syystä, esimerkiksi jos on immuunijärjestelmää heikentävä sairaus tai lääkitys esimerkiksi reuman tai syövän takia.  Heikentyneen vastustuskyvyn takia lääketieteellisestä syystä riskiryhmiin kuuluvat ovat tavanomaista alttiimpia monille rokotuksin ehkäistäville taudeille. Muita erityistyhmiä, joille rokottautuminen voi olla erityisen tärkeää, ovat esimerkiksi raskaana olevat naiset ja iäkkäät henkilöt. Kuulutko sinä tai joku läheisesi riskiryhmään? 
Riskiryhmiin kuuluvien rokottamisessa arvioidaan rokotuksen hyödyt ja haitat. Usein rokotteella ehkäistävä tauti on vaarallisempi kuin rokotteen mahdolliset haittavaikutukset, joten tilanteen huolellinen arviointi on tärkeää.