Terveys ja hyvinvointi
Lisätietoa terveydestä ja hyvinvoinnista.
Antibioottiresistenssi Mikä on antibioottiresistenssi? Antibioottiresistenssin syyt Antibioottiresistenssin seuraukset Antibioottiresistenssin ehkäiseminen AMR ja matkailu Lue lisää antibioottiresistenssistä AMR-verkkokurssi hoitajille
Rokottautuminen Rokotukset Rokotukset aikuisiällä
Sairaudet ja hoito
Lisätietoa sairauksista ja hoidoista.
IBD-sairaudet Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti Haavainen paksusuolitulehdus Vinkkejä sairaudesta puhumiseen
Syöpä Tietoa syövästä ja eri syöpätautien hoidosta Elämää levinneen rintasyövän kanssa Living With – elämää syövän kanssa potilastukiohjelma Puhutaan syövästä -podcast
Reuma Yleistä reumasta Reuman oireet Reumadiagnoosi Reuman hoito
Harvinaissairaudet Yleistä harvinaissairauksista Akromegalia Amyloidoosi Hemofilia Lapsen kasvuhäiriöt
Ihosairaudet Atooppinen ihottuma Atooppisen ihottuman hoito Atopian diagnoosi Atooppisen ihon vaikutus elämään Atooppista ihottumaa sairastavaa kuormittavat kutina ja unettomuus Atooppista ihottumaa sairastavilla epätietoisuutta hoidon tavoitteista Vaikea atooppinen ihottuma on mahdollista saada hyvään hallintaan Varaa aika ihotautilääkärille
Neurologiset sairaudet Migreeni Migreenin tunnistaminen Migreenin hoito Elämä migreenin kanssa Valmistaudu neurologin vastaanotolle Kun migreeni ei helpota Neurologi: Migreeni alihoidettua Migreenipodi Varaa lääkäriaika
Potilastukipalvelumme Sidekick Health
Pituuskasvussa on kolme eri vaihetta, joissa kasvuun vaikuttavien tekijöiden merkitys vaihtelee:
Imeväisiän kasvun eli alkukasvun vaihe kattaa lapsen ensimmäiset elinvuodet. Tässä vaiheessa kasvu on suhteellisesti nopeampaa kuin muissa kasvun vaiheissa. Etenkin ravitsemuksella on merkittävä rooli tässä kasvuvaiheessa, ja esimerkiksi hivenaineiden tai raudan puute voivat hidastaa kasvua. Hormoneista erityisesti kilpirauhashormoni ja kasvuhormoni vaikuttavat kasvuun alkukasvun aikana.
Lapsuuden kasvuvaihe alkaa noin kahden vuoden iässä, osittain imeväisiän kasvun kanssa päällekkäin, ja kestää murrosikään asti.
Tämän kasvuvaiheen käynnistää kasvuhormonin lisääntynyt eritys aivolisäkkeestä, ja erityisesti kasvu- hormoni on välttämätöntä kasvulle tämän vaiheen aikana. Lapsuuden kasvuvaiheessa lapsi kasvaa tasaisesti keskimäärin noin 6 cm vuodessa.
Murrosiän kasvuvaiheessa kasvunopeus kiihtyy kasvupyrähdykseen, jota säätelevät erityisesti sukupuolihormonit kuten estrogeeni.
Murrosiän kasvupyrähdys alkaa tytöillä tavallisesti 11-13 vuoden iässä, ja pojilla pari vuotta myöhemmin.
Kasvuhormoni on aivolisäkkeen erittämä proteiini, joka ohjaa kasvua etenkin lapsuuden kasvuvaiheen aikana. Kasvuhormonia erittyy aivolisäkkeestä sykäyksittäin pääosin yöaikaan, mikä korostaa riittävän yöunen merkitystä lapsuudessa. Unen lisäksi kasvuhormonin erittymiseen vaikuttavia ulkoisia tekijöitä ovat liikunta ja ruokavalio. Kasvuhormoni vaikuttaa pituuskasvun lisäksi myös sydän- ja verisuonijärjestelmän toimintaan, aineenvaihdunnan säätelyyn sekä luiden ja lihasten kehittymiseen.
Kasvun arviointi on hyödyllinen keino tarkastella lapsen hyvinvointia sekä tunnistaa mahdollisia sairauksia. Suomessa lapsen kasvua seurataan syntymästä saakka säännöllisin mittauksin ensin neuvolassa ja sitten koulussa. Lapsen mitattu kasvu suhteutetaan kasvukäyrien avulla muiden saman ikäisten ja samaa sukupuolta olevien lasten kasvuun. Kasvun arviointia varten on omat kasvukäyrät alle 2-vuotiaille ja 1–20-vuoden ikäisille lapsille.
Opas on tarkoitettu kasvuhormonihoitoa saavan lapsen perheen tueksi ennen hoidon aloitusta ja sen aikana. Opas sisältää myös vinkkejä hoidosta keskustelemiseen lapsen kanssa ja pistospelon selättämiseen.
Lataa opas
Lapsen kasvu - mitä kasvukäyrät kertovat? -opas on tarkoitettu sekä lasten parissa työskenteleville ammattilaisille että lasten vanhemmille. Kirjan tarkoituksena on syventää lukijan tietoa lapsen normaalista kasvusta ja erityisesti sen arvioinnista kasvukäyrien avulla.
Puberteetti – matkalla kohti aikuisuutta on itsenäinen jatko-osa Lapsen kasvu – mitä kasvukäyrät kertovat? -oppaalle.
Opas on tarkoitettu sekä nuorille ja heidän perheilleen että opiskelijoille ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa toimiville terveydenhuollon ammattilaisille.
Kirjaudu lääkepakkauksen VNR-koodilla potilasmateriaaliin.
Kirjaudu Pfizerin edustajalta saamallasi salasanalla hoitajaosioon.