Rokotukset

Rokotusten avulla luodaan suojaa erilaisia tartuntatauteja vastaan ja rokotussuojan ylläpitäminen koko eliniän on tärkeää. 

Rokotteet saavat aikaan vastustuskykyä tauteja vastaan. Rokotuksessa annetaan pieni määrä tapettuja tai heikennettyjä taudinaiheuttajia tai niiden osia, mikä aktivoi elimistön oman puolustuksen tautia vastaan. 

Rokotusten antama suoja

Rokottamalla suoja tautia vastaan kehittyy ilman taudin aiheuttamia, joskus jopa hengenvaarallisia oireita. Jos kuitenkin sairastut rokotuksesta huolimatta, tauti on yleensä lievempi kuin jos et olisi ottanut rokotetta, ja komplikaatioiden ja vakavien jälkitautien riski vähenee. Kun riittävän suuri osa väestöstä on rokotettu ja on vastustuskykyinen tautia vastaan, tauti ei pääse leviämään. Näin myös rokottamattomien riski sairastua pienenee. Tätä kutsutaan laumasuojaksi.

Rokotukset antavat yleensä pitkäkestoisen, jopa elinikäisen suojan tautia vastaan. Monet rokotukset vaativat useamman annoksen, jotta saadaan toivottu suoja. Rokotussarjan annokset tulee ottaa ohjeistuksen mukaisesti, jotta saadaan riittävä ja pitkäaikainen suoja tautia vastaan. Osassa rokotuksista yksi annos riittää, joissakin rokotuksissa puolestaan tarvitaan säännöllisiä tehosterokotuksia. 

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista rokotteista esimerkiksi kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote vaatii tehosterokotuksen nuoremmilla aikuisilla 20 ja yli 65-vuotiailla 10  vuoden välein.1 Muista rokotuksista esimerkiksi influenssarokotus tulee ottaa vuosittain, jotta varmistettaisiin mahdollisimman hyvä suoja muuntuvia influenssaviruskantoja vastaan. Rokotussuoja punkkien levittämää TBE:tä (Tick-Borne Encephalitis) eli puutiaisaivotulehdusta vastaan puolestaan vaatii säännöllisen tehosterokotteen rokotekohtaisen aikataulun mukaisesti (10, 5 tai 3 vuoden välein rokotettavan iästä riippuen). 

Usein ajatellaan rokotusten kuuluvan vain lapsuus- ja nuoruusikään. Monista rokotuksista ja rokotussuojan ylläpidosta tulee kuitenkin muistaa huolehtia myös aikuisiällä.

Rokotteiden turvallisuuden seuranta

Rokotteiden turvallisuudelle on asetettu erittäin korkeat vaatimukset. Rokotteiden tehoa, laatua ja turvallisuutta tutkitaan ja seurataan tarkasti rokotevalmistajien sekä lääkevalvontaviranomaisten toimesta.

Rokotteisiin, kuten muihinkin lääkevalmisteisiin, voi kuitenkin liittyä yksilöllisiä haittavaikutuksia. Suurin osa rokotusreaktioista on ohimeneviä paikallisoireita pistokohdassa tai pientä lämmönnousua. Rokotusten hyödyt ovat kuitenkin yleensä haittoja huomattavasti suuremmat.