Lastenreuma


Lastenreumaksi kutsutaan niveltulehdusta, joka alkaa tuntemattomasta syystä alle 16-vuotiaalla ja kestää vähintään kuusi viikkoa. Lastenreuma, toiselta nimeltään juveniili idiopaattinen artriitti (JIA), on monimuotoinen sairaus, jolla on useita alatyyppejä. Lastenreumaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 lasta, joista puolet on sairastuessaan alle 5-vuotiaita. 

Oireet

Pienet lapset eivät välttämättä valita kipua nivelessä, mutta lapsi saattaa ontua tai varoa kipuilevan nivelen liikuttelua leikkiessään. Nivelissä saattaa myös olla aamujäykkyyttä tai turvotusta. Kuumeilu ja ihottuma vartalolla voivat olla lastenreuman tunnusomaisia alkuoireita.

Hoito

Lastenreumaa hoidetaan yleensä samoilla lääkevalmisteilla kuin aikuisiakin. Pitkäaikaishoitona käytetään eniten metotreksaattia. Sen rinnalle yhdistetään tarvittaessa muuta lääkehoitoa. Biologiset lääkehoidot ovat olleet myös lapsilla hyvin tehokkaita, joten niihin turvaudutaan herkästi, ellei ensin valittu hoito osoittaudu tehokkaaksi. 

Lastenreuman hoidon tavoitteena on saada lapsen oireet häviämään ja tulehdusarvot veressä normaaleiksi. Tavoitteena on turvata lapsen normaali kasvu ja kehitys.

Ennuste

Lastenreuman hoito on keskitetty lastensairaaloihin. Hoito on kehittynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana huomattavasti, ja useimpien lasten ennuste on varsin hyvä.