Lapsen kasvuhormonihoito

Lasten kasvuhormonivajauksen hoitoon on käytetty jo 30 vuoden ajan ihmisen kasvuhormonia. Geeniteknologian avulla valmistettu biosynteettinen kasvuhormoni vastaa täysin aivolisäkkeen erittämää kasvuhormonia.

Lapsen kasvuhormonihoidon tarve ja sen vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Hoidon tehoon vaikuttavat muun muassa lapsen ikä hoitoa aloitettaessa ja ensimmäisen vuoden kasvuvaste. Lapsen kasvuhormonihoitoa seurataan aktiivisesti noin puolen vuoden välein seurantakäynneillä hoitavassa yksikössä ja lisäksi laboratoriokokein.

Lapsen kasvuhormonihoidon aikana koulunkäyntiä ja harrastuksia voidaan jatkaa aivan normaalisti. Tärkeintä on tukea lasta – antaa tukea, kannustaa ja rakastaa. Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen itsetunnon luomisessa sekä suvaitsevaisuuden kasvatuksessa.

Markkinoilla olevia kasvuhormonivalmisteita on tutkittu paljon ja niitä on käytetty kymmenillä tuhansilla potilailla. Jokaiselle potilaalle määritellään oikea annos, jolloin pyritään välttämään kasvuhormonin liiallisesta määrästä lapselle johtuvat haittavaikutukset. Lasten kasvuhormonihoidon haitat ovat verrattain vähäisiä. Tyypillisin haittavaikutus kasvuhormonihoidossa on pistoskohdan paikallinen ihoreaktio. Tätä haittaa voidaan ehkäistä vaihtamalla päivittäin pistospaikkaa.