Haavainen paksusuolitulehdus

Haavainen paksusuolitulehdus on pitkäaikainen suolisairaus, joka esiintyy paksusuolen alueella. Haavaista paksusuolitulehdusta sairastaa Suomessa 4–5 henkilöä tuhannesta.

Haavainen paksusuolitulehdus alkaa usein nuorella aikuisiällä, 20–35-vuotiaana. Toinen ilmaantuvuushuippu on 50–60-vuotiaana. Sairaus on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla. 
 

Haavaisen paksusuolitulehduksen pääasiallinen oire on viikkoja jatkuva ripuli. Löysiä ulosteita tulee monta kertaa päivässä ja niiden mukana tulee usein limaa ja lähes aina verta. Ulostuskertoja on vaikeissa tapauksissa yli kuusi päivässä. Sairauteen voi liittyä myös kramppimaisia vatsakipuja. Sairauden jatkuessa yleisvointi usein heikkenee, paino laskee ja myös kuumeilua voi esiintyä.

Jos sinulla on tulehduksellisten suolistosairauksien oireita, ole yhteydessä lääkäriin oireiden selvittämiseksi ja hoidon saamiseksi. 

Elämää haavaisen paksusuolitulehduksen kanssa

Haavainen paksusuolitulehdus vaikuttaa elämään monin tavoin. Vaikka haavainen paksusuolitulehdus on yleistynyt niin nopeasti, että siitä on tulossa kansantautimme, monet sairastavat kokevat etteivät voi puhua aiheesta riittävän avoimesti ja laajasti. 

Pfizer tutkii tällä hetkellä, millaisia vaikutuksia haavaisella paksusuolitulehduksella on potilaiden elämään. Tavoitteena oli selvittää hoidon haasteita, etsiä niihin ratkaisuja ja helpottaa näin potilaiden elämää.