Kun sairaus on suolesta, muista myös mieli

Haavaisella paksusuolitulehduksella on monia vaikutuksia sairastuneen elämään – eikä mieli ole poikkeus.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) kuuluva haavainen paksusuolitulehdus eli haavainen koliitti on sairaus, joka on fyysisten oireiden lisäksi myös henkisesti varsin kuormittava. Sairaus tunnetaan useilla eri nimillä: haavainen koliitti, haavainen paksusuolitulehdus, Colitis Ulcerosa ja se voidaan lyhentää CU tai UC. Vaikka stressin vaikutuksista taudin pahenemisvaiheisiin ei ole todisteita, on kiistämätöntä, että henkinen kuormitus voi vaikuttaa osaan taudin oireista kuten vaikkapa vatsavaivoihin.

Pfizerin teettämän kansainvälisen UC Narrative -kyselytutkimuksen mukaan yli kolmannes aikuisista haavaista paksusuolitulehdusta (Colitis Ulcerosa, UC tai CU) sairastavista toivoo, että heidän lääkärinsä ymmärtäisi paremmin kuinka paljon tauti vaikuttaa myös mielenterveyteen. Suomessa potilaille tehdyssä jatkokyselyssä yli 80 prosenttia vastanneista kertoo olevansa joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että haavainen paksusuolentulehdus on henkisesti uuvuttava sairaus. Lähes puolet vastanneista myös toivoo lääkäriltään parempaa ymmärrystä sairauden vaikutuksista elämänlaatuun.

Tukea toisista IBD:tä sairastavista

Haavaista koliittia eli haavaista paksusuolitulehdusta sairastavat saattavat sairastua masennukseen. Onkin äärimmäisen tärkeää, että sekä sairastunut itse että häntä hoitava lääkäri ja IBD-hoitaja tekevät yhteistyötä potilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimiseksi, ja mahdolliset masennusoireet huomataan niin varhain kuin mahdollista.

Tärkeintä on muistaa, ettet ole sairautesi kanssa yksin. Myös muilla haavaista paksusuolitulehdusta sairastavilla on samoja ongelmia ja tunteita. Toisten sairastavien tuki voikin olla avainasemassa oman sairauden hyväksymisen ja käsittelyn kannalta. Suomessa tukea tarjoaa esimerkiksi IBD-sairauksien kuten Crohnin tautia ja haavaista paksusuolitulehdusta sairastavien potilasjärjestö IBD ja muut suolistosairaudet ry.

Näin pidät huolen mielestäsi: 

 

Verkostoidu muiden IBD:tä sairastavien kanssa. Vertaistukea voi löytää niin sosiaalisesta mediasta kuin fyysisistä tukiryhmistäkin. 

Kerro ajatuksistasi ja tuntemuksistasi läheisillesi. Perhe ja ystävät ovat tärkeitä tukijoita, mutta muista, että joskus voi olla syytä hankkia myös ammattiapua. Suolistosairauksia tai muita kroonisia sairauksia tunteva terapeutti voi olla paras apu. Kysy vinkkejä hyvistä terapeuteista IBD-hoitajilta, lääkäreiltä ja muilta potilailta. 

UC:n fyysiset oireet ovat luonnollisesti suuressa roolissa lääkäri- ja hoitajakäynneillä, mutta älä unohda sairauden henkistä kuormittavuutta. Lääkärit ja hoitajat ovat olemassa auttaakseen sinua olipa huolesi fyysistä tai henkistä sorttia, mutta jos he eivät tiedä mikä mieltäsi painaa, apua on vaikea tarjota. 

Haavainen paksusuolitulehdus tuntuu taatusti aika ajoin stressaavalta, mutta muista aina, että asialle voi myös pyrkiä tekemään jotain. Etsi sinulle sopivia keinoja vähentää stressiä ja ahdistusta. Puhumisen lisäksi liikunta, meditaatio, musiikki, metsässä kävely – tai mikä tahansa sinulle sopiva stressinpurkutapa voi auttaa.

 

Lue myös: Vinkkejä sairaudesta puhumiseen